08 august 2007

Dansk og dejligt i Solvang USA

Vi glædede os alle fem til at besøge den lille danske by Solvang beliggende lidt nord for Los Angeles. Vi havde ingen anelse om at byen alligevel var så stor. Bygningerne vejene, fortov, blomsterbede – alt var så velholdt og gid der fandtes så smuk en by i Danmark! Men stemningen, Olssons bageri med rigtig lavet dansk wienerbrød, Ingeborgs chokolade og Red Viking, der i bedste Ida Davidsen stil laver smørrebrød og serverer god kaffe og æbleskiver.
Vi brugte en hel dag i Solvang, hvor vi besøgte butikker, talte med nogle af indehaverne af butikkerne og fik deres historie om, hvordan de var havnet i USA og Solvang! Det er interessant at alle vi møder her i USA taler meget om hvor de kommer fra! Alle har rødder fra andre lande og det går de rigtig meget op i. Så når vi kommer fra Danmark og møder 1., 2. eller sågar 3. generation danskere, så har vi med det samme en masse at tale om... det er altid spændende og vi lærer faktisk en del om Danmark og de dansk-amerikaneres historie.
Vi besøgte også den Lutherske kirke i Solvang. Da vi kom ind var der orgelmusik og kendte toner. Pludselig mens vi går rundt og kigger, så er der en mandsstemme der siger på klingende fynsk ”God eftermiddag – jeg synes jeg hører mit modersmål”. Det var Oluf Christian på 82 år, der har boet i USA i over 30 år. Vi fik hans historie om hvordan hans familie i Danmark havde startet Ryslinge Frimenighed, som i dag er Danmarks største frimenighed og hvordan han som ”ung” (ca. 50 år gammel) tog til USA for at bo. Det var sjovt. Oluf var en entusiastisk organist. Vi fik alle 5 en indføring i orgelet og drengene spurgte flittigt. Til slut spillede han en salme for os og vi sang med – så godt vi kunne. Skønt at være dansk igen efter 6 måneder ;-))

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Wau... Det lyder dejligt.