14 september 2007

De vilde nonner!

Vi har besøgt et ca. 500 år gammelt nonnekloster i byen Arequipa - lyder det kedeligt? Det var det overhovedet ikke.... heller ikke dengang i 1580!
Klosteret blev grundlagt i 1580 af en rig spansk enke. Hun inviterede kvinder fra de rigeste spanske familier til at blive nonner i hendes kloster "Monasterio Santa Catalina". Det var et meget prestigefyldt hverv og derfor blev klosteret hurtigt fyldt. Det eneste problem var at de rige kvinder tog deres livstil med sig. De havde hver 3-4 tjenestepiger - en til at lave mad, sy tøj, vaske, gøre rent osv. De levede livet på alle måder - og det blev snart kendt af alle at der var "fest" i nonneklosteret. Det kom paven for øre og det blev så enden på deres søde liv indenfor murene... Han sendte en stram dominikansk nonne, som fik ryddet op og strammet op på livstilen som nonne. Fra da af blev tjenestepigerne fyret, de skulle selv til at gøre alt - og det viste sig at skabe store problemer, da de aldrig havde prøvet at lave huslige pligter før...
Når det er sagt var deres liv ikke specielt "sødt". De stod tidligt op og levede i deres værelse, hvor de tilbragte hele dagen med at bede og sy. De kom kun ud en gang om dagen for at tale lidt med de andre nonner. De fik bad en gang om måneden og de fik besøg af familien en gang om måneden. De måtte dog ikke røre dem og kunne kun se dem gennem et gitter - alt under opsyn af en af de ældre nonner.
Vi var meget fascineret af hvor smukt det var inden for murene og høre om deres liv og se hvor de boede, badede, bad og spiste. Dengang var de 500 nonner - i dag er der 24 praktiserende nonner - med internet, tv, eget bad, køkken osv. Dengang var det altid den førstfødte datter der blev nonne og kun nonner fra rige spanske familier, der betalte formuer for at få deres datter i nonnekloster. I dag kan alle komme ind, det koster ikke noget og de vælger selv om de vil leve et liv som nonne.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

J'ai appris des choses interessantes grace a vous, et vous m'avez aide a resoudre un probleme, merci.

- Daniel

Anonym sagde ...

Hey, I am checking this blog using the phone and this appears to be kind of odd. Thought you'd wish to know. This is a great write-up nevertheless, did not mess that up.

- David